Sukulent bakımı nasıl yapılır?
Sukulentler son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve çiçekseverlerin gözdesi haline gelen bir bitkidir. Sukulentler kaktüsler ile aynı familyaya ait bir türdür. Sukulentler de aynı kaktüsler gibi su ihtiva ederler. Ayrıca yine kaktüslerde olduğu gibi dikenleri mevcuttur. Du dikenler aynı kaktüslerde olduğu gibi içerdikleri suyun tutulabilmesi görevini görmektedirler. sukulentlerin bu özellikleri de iismlerine yansımıştır. Sukulent kelime anlamaı olarak "sulu olan" demektir.
Sukulentler güneşi seven bitkilerdendir. Sukulentler genel olarak soğuğa karşı pek dayanıklı olamasa da bu özelliğin her sukulent türü için geçerli olmadığını belirtmek gerekir. Neticede bazı sukulent türleri soğuğa diğer sukulentlere göre daha dayanıklıdır. Sukulent yetiştirmek için ilk adım saksı seçimidir. Ama saksı seçimi bu bitkiler için çok da önemli değildir. Çünkü bu çiçekler her türlü saksıda, kutuda, hatta cam fanus içerisinde bile yetiştirilebilmektedir. Bu yüzden sukulentiniz için nasıl bir materyal seçeceğiniz sizin hayal gücünüze kalmış diyebiliriz.
SUKULENT VE GÜNEŞ IŞIĞI
Sukulentler her ne kadar güneş ışığını sevseler de direkt olarak alacağı güneş ışığından bir süre sonra zarar görmeye başlayacak ve siz müdahale etmezseniz bu durum çiçeğin ölümüne kadar gidecektir. Eğer böyle bir sonla yüzleşmek niyetide değilseniz çiçeğinizi özellikle de sıcak mevsimlerde doğrudan güeş ışığı göreceği bir yerde konumlandırmayın, güneş ışığını dolaylı olarak alabileceği yerleri tercih edin. Sukulentler aydınlığı severler bu yüzden çiçeğinizin ortamının aydınlık olmasına ve hava alabilmesine ehemmiyet göstermeniz de önemlidir.
SUKULENT NASIL SULANIR?
Sukulentler aşırı su isteyen bitkilerden değildir. Diğer bitkilere nazaran çok su ihtiyaçları olmaz. Sukulentleri yaz aylarında haftada bir kez sulamanız yeterli olurken kış aylarında ise duruma göre 10-15 günde bir sulamanız gerekebilir. Burada kilit nokta toprağın nemidir. Sukulentleri sulamadan önce kesinlikle toprağını kontrol etmeniz gereklidir. Eğer bitkinizin toprağı nemli ise o gün su vermemeli ve toprağın kuruması için ertesi günü beklemelisiniz. Bildiğiniz gibi ülkemizde kullandığımız şebeke suları klor ve kireç içermektedir. Bu da bu suların kullanılmasının bitkiler için zararlı sonuçlar doğurabileceği anlamına gelmektedir. Yani bu durumda bitkinize vereceğiniz suyun şebeke suyu olmamasına dikkat etmeniz büyük bir öneme arz etmektedir. Sulama konusunda önem arz eden bir diğer konu da çiçeğiniz için kullanacağınız suyun sıcaklığıdır. Sukulentler için ideal su sıcaklığı oda sıcaklığıdır. Bu sebeple Sukulentlere vereceğiniz su sıcak veya soğuk değil, tam tamına oda sıcaklığında olmalıdır.