Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?
Latince adı "Dracaena Sanderiana" olan Şans Bambusu Kuşkonmazgiller familyasına ait bir bitkidir. Ana yetişme alanı Orta Afrika olan Şans Bambusu bilinenin ya da düşünülenin aksine aslında bildiğimiz bambu ile alakası olmayan bir bitkidir. Gerçek bambu ile Şans bambusu tamamıyla birbirlerinden farklı türlerdir. Şans Bambusu bitkisini ilk keşfeden kişi Almanya doğumlu bir orkide uzmanı olan Henry Frederick Conrad Sander'dir. Sander'e botanik bilimi bu keşfinden dolayı ödülünü vermiş ve Şans Bambusu'nun botanik adına Sander denmiştir. Şans Bambusu Feng Şui öğretisine göre değerli bir bitkidir ve şans verdiğine inanılır. İşte bu sebepten bu bitki Şans Bambusu adını almıştır.
ŞANS BAMBUSU BAKIMI NASIL YAPILIR?
Şans Bambusu bitkisi bakımı çok zor olmayan ve oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden evlerde ve ofislerde çok rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Şans Bambusu hem suda hem de toprakta yetiştirilebilmektedir. Eğer bitkinizi su içerisinde yetiştiriyorsanız çiçeği koyduğunuz kabın altını çiçeğinizi sabit tutmak adına çakıl taşı ile kaplamanız gerekir. Ayrıca haftada bir kez suyunu değiştirmeniz de çiçeğinizin sağlığı açısından şarttır. Su içerisinde yetiştirdiğiniz Şans Bambusu için en önemli ayrıntılardan birisi kullandığınız suyun derecesidir. Çiçeğinizin saksısına koyduğunuz suyun sıcak ve soğuk olmaması gerekir. Şans Bambusu için en uygun su sıcaklığı oda sıcaklığında olandır. Toprak içerisinde yetişen Şans Bambuları çok büyük saksılardan hoşlanmazlar. Şans Bambusu için normal boyutlarda hatta daha ufak bir saksı tercih edebilirsiniz. Toprak tercihi olarak da toprağın geçirgen özellikte olması Şans Bambusu için oldukça önemlidir.
ŞANS BAMBUSU'NUN IŞIĞI NASIL OLMALI?
Şans Bambusu aydınlığı ve güneşli ortamları oldukça seven bir bitkidir. Ama Şans Bambusu'nun güneş ışınlarını özellikle kavurucu yaz günlerinde direkt olarak alacağı bir konumda bulundurulmamalıdır. Çünkü yazın özellikle öğlen saatlerinde güneş ışınlarının canlılar üzerinde zararlı etkileri vardır. Bu sebepten Şans Bambusu yaz günlerinde dolaylı yollardan güneş olabileceği ama havadar bir yerde konumlandırılmalıdır. Şans Bambusu bitkisini toprağı her daim nemli kalmalıdır. Buna özellikle dikkat etmeli ve toprağın tamamıyla kurumasına müsaade etmemelisiniz. Ayrıca Şans Bambusu'na su verirken suyun oda sıcaklığında olmasına ve şebeke suyu olmamasına dikkat etmeniz gerekir.