Bonsai bakımı nasıl yapılır?
Bonsai en çok merak edilen ve en çok sahip olunmak istene bitkilerin başında gelmektedir. Bonsai, bazı özel teknikler kullanılarak minyatür ağaçlar yetiştirme sanatıdır. Bonsai artık bir sanat olarak görülmekte ve ortaya muhteşem sanat eserleri çıkarılmaktadır. Bonsai sanatı ağaçlara duyulan saygıyı göstermek için ilk olarak Çin'de uygulanmıştır. Çin'de Penjing adı ile bilinir. Daha sonra Çin'de Penjing sanatını öğrenen Japonlar tarafından Japonya'da uygulanmaya başlanmış ve Penjing olan ismi Japonlarca Bonsai olarak değiştirilmiştir. Penjing ve Bonsai arasında çok ufak uygulama farklılıkları bulunur. Bonsai sanatı sabır gerektiren bir uygulamadır. Bu yönü ile özellikle Japonya'da ruhsal terapilerde dahi kullanıldığı bilinmektedir.
Bonsailer her ne kadar boyut olarak ufak olsa da doğadaki diğer ağaçlardan farklı değildir. Bu yüzden diğer ağaçlara bakımınız nasılsa bonsaiye de o şekilde bakmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken bulunduğunuz yöreye ve iklim tipine uygun bir bonsai seçmelisiniz. Örneğin yörenizde yetişemeyen bir ağacın bonsai türevini yetiştirmek mantıklı olmayacaktır. Bonsainizi belirledikten sonra saksı çeşidinizi seçmelisiniz. Bonsainiz için dar olmayan nispeten geniş ve altında tahliye deliği olan bir bir saksı seçmelisiniz. Böylece bitkinizin kökleri rahatça salınacak ve fazla su tahliye deliklerinden akacaktır. Bonsailer güneşi seven bitkilerdir ama yine de bitkinizi sürekli güneş altında bırakmayın. Çünkü sürekli alacağı güneş ışıkları bonsailer için zararlı olabilir. Bu sebepten bonsainizi günün belli saatlerinde güneşe ve havalandırmaya çıkarın. Diğer zamanlarda yarı aydınlık noktalar bonsainizin dinlenmesi için idealdir. Ayrıca bitkinize güneşe çıkardığınız her seferde farklı bir tarafının güneş ışığı almasını sağlayın. Böylece bonsainizin her tarafı güneşin faydalı ışınlarından istifade edebilecektir.
BONSAİ NASIL SULANIR?
Bonsailer diğer bütün bitkiler gibi dönem dönem değişik miktarlarda sulanmalıdır. Fazla ya da az vereceğiniz su her bitkide olduğu gibi bonsainizde de sorun oluşturacak ve bu sorun bitkinizi kaybetmeye kadar gidebilecektir. Bu yüzden bonsainizi sularken mevsim koşullarını göz önünde bulundurmanız şarttır. Yazın iki günde bir su verdiğiniz bonsainizi kışın toprağın durumuna göre haftada bir ya da iki kez su vermeniz gerekecektir. Bonsainizi sularken toprağı kontrol etmeli ve sulama işlemini buna göre gerçekleştirmelisiniz. Yaz aylarında toprağı kurumasına müsaade etmeden sulama yapmanız gerekirken kış aylarında tam tersi olarak toprak kurumadan su vermemelisiniz. Bonsainizi sularken hep aynı günler ve saatlerde sulamaya dikkat etmeli ve kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olmasına ehemmiyet göstermelisiniz. Ayrıca şebeke suyunun bitkiniz için zararlı olabileceğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekir.