(0)
Benjamin Saksı çiçeği bakımı nasıl yapılır?
Benjamin Saksı Çiçeği ülkemizde en sevilen iç mekan bitkilerinden birisidir. Genellikle Ficus olarak bilinen Benjamin Saksı Çiçeği'nin ana yetişme alanı Asya ve Avustralya kıtasıdır. Tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişmeye uygun bir bitkidir. Benjamin Saksı Çiçeği ülkemizde Benjamin Kauçuğu olarak da isimlendirilebilmektedir.
Bakımı ve yetiştirilmesi zor olarak bilinen bu bitkinin aslında yetiştirilmesi çok da zor değildir. Çiçek bakımında hemen hem her çiçeğe uygulamanız gereken belli başlı ve değişmez kurlar vardır. Bu kurallara uyduğunuz taktirde çiçeklerinize bakmanı ve onların yaşamlarını sürdürmelerini sağlamanız oldukça kolaydır. Her ne kadar bakımı zor dense de aynı kurallar Benjamin Saksı Çiçeği için de geçerlidir.
Benjamin Saksı Çiçeği için seçeceğiniz saksı küçük ya da büyük olmamalıdır. Normal boyutlarda bir saksı Benjamin Saksı Çiçeği için uygun bis saksı seçimi olacaktır. Ayrıca 2-3 yılda bir kere saksı ve toprak değişimi Benjamin Saksı Çiçeği için ideal bir süredir.
Benjamin Saksı Çiçeği güneş ışıklarını sever ve bu ışıklara ihtiyaç duyar. Ama Benjamin Saksı Çiçeği'ni sıcak yaz mevsimlerinin kavurucu güneş ışılarına maruz bırakırsanız bundan olumsuz etkilenecek ve yaprakları sararmaya başlayacak ve zamanla çiçeğiniz ölecektir. Bunun için çiçeğinizi doğrudan güneş ışığını alacağı bir mekan yerine dolaylı olarak güneş ışığını alabileceği bir yerde konumlamanız iyi olacaktır. Bu konumlama için en ideal yer pencere arkalarıdır. Pencere arkalarında Benjamin Saksı Çiçeği hem ihtiyacı olan güneş ışıklarını hem de havayı dolaylı olarak alacaktır. Ama burada dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı dikkat çekmektedir. Şöyle ki; çiçeğinizin hep aynı tarafı güneş ışığı alırsa, ışık aldığı yerler güneşe doğru yönlenecek ve ışık alamayan tarafları ise sararmaya başlayacaktır. Bunu önlemeniz için çiçeğinizi ara sıra olduğu yerde çevirerek her tarafının sıra ile güneş ışığına maruz kalmasını sağlamanız gerekir.
Benjamin Saksı Çiçeği'ni sularken seçeceğiniz suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bütün iç mekan bitkilerinin baş düşmanı sıcak ve soğuk sudur. İç mekan bitkilerinin bir diğer düşmanı da şebeke sularıdır. Şebeke suları yani çeşme suları klor ve kireç ihtiva eder. Bu iki madde de zaman içerisinde bitkilere zarar verir. Çeşme suyu yerine özellikle içme sularını tercih edebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki; yaz aylarında bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Buna göre Benjamin Saksı Çiçeği'ne yazın haftada iki kez su vermeniz uygun olur. Kışın ise su verme periyodunu haftada bir sefer olarak düzenleyebilirsiniz. Unutmadan; çiçeğinizi sularken hep aynı günü seçmelisiniz. Böylece belli bir sulama düzenine erişecek ve çiçeğinizin sağlığı açısından olumlu bir hareket gerçekleştirmiş olacaksınız.